Vorige

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024 Werkgevers
Sabine Goossens

Hoe sterk zet jouw bedrijf in op het aanwerven van mensen met een (fysieke of mentale) beperking? Inzetten op diversiteit maakt je niet enkel een duurzame werkgever, in the war for talent is het des te belangrijker om geen enkel talent onontgonnen te laten.

Leestijd: Later lezen?

Aanwerven op talent

Het aantrekken van het juiste talent blijft een belangrijke hr-uitdaging voor alle bedrijven. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers breder zullen moeten gaan kijken en aanwerven op talent, ook wanneer dat talent een fysieke of mentale beperking heeft. En dat lijken toch almaar meer bedrijven te beseffen, want uit onze recente onderzoekscijfers blijkt dat er bijna 15% meer mensen met een beperking tewerkgesteld zijn dan vorig jaar.

Een beperking staat een vlotte integratie op de werkvloer niet in de weg

Mensen met een beperking integreren op de werkvloer is bovendien lang niet zo complex en hoeft werkgevers zeker niet te weerhouden om deze personen een kans te geven. Bedrijven kunnen met enkele eenvoudige ingrepen mensen met een fysieke beperking dezelfde taken laten uitvoeren als mensen zonder beperking. Bovendien zijn er verschillende steunmaatregelen waarop bedrijven een beroep kunnen doen. Toch merken we dat er nog veel onwetendheid heerst over hoe deze doelgroep te integreren of te benaderen. Mits enkele snelle aanpassingen kom je al een heel eind:

  • Zet doelbewust in op het aanwerven van personen met een handicap: gerichte vacatures die enkel openstaan voor deze doelgroep;
  • Pas het sollicitatieproces aan: kortere procedures, testen bundelen op 1 dag;
  • Pas de werkinfrastructuur aan;
  • Zorg eventueel voor aangepaste afspraken qua thuiswerkbeleid.

Inzetten op diversiteit en inclusie: heel wat voordelen

Het aanwerven van personen met een handicap is slechts een onderdeel van een groter geheel: actief inzetten op diversiteit en inclusie is een verstandige strategie. Je wapent je niet enkel tegen de aanhoudende arbeidskrapte, maar vergroot je kansen als aantrekkelijke werkgever op allerlei andere aspecten:

  • Je rekruteert breder waardoor je meer kans hebt om talentvolle medewerkers binnen te halen;
  • Je personeelsbestand stemt overeen met de huidige bevolking, waardoor je de herkenbaarheid, toegankelijkheid en draagvlak van je organisatie vergroot;
  • Diversiteit draagt bij tot een groter innovatief en creatief vermogen;
  • Je creëert een open en flexibele bedrijfscultuur, dat het werken plezanter maakt.

Wil je ook starten met inclusief rekruteren?

Hoe vind én behoud je geschikte medewerkers in een krappe arbeidsmarkt? Ontdek hoe je start met een goed omkaderd diversiteits-en inclusiebeleid.

Meer informatie

Deel dit artikel

Sabine Goossens_acerta

Geschreven door Sabine Goossens

Hr project manager

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer